tisdag 24 juli 2012

Nikkaluokta - Nikkaluokta

Årets fjälltur startade i Nikkaluokta via Kaskasavagge.
Toulpagorni´s välkända profil visade vägen redan från början.


Båtturen över Ladjojaure minskade sträckan att gå till 14 km.
Kebne fjällstation som en hägring, men nu  såg vi den vid Kajpak´s fot


Andra dagen fortsatte vi Ladjovagge, genade förbi Singistugorna och tältade nere i Tjäkjavagge. Här tog kontakten med yttervärlden slut. Teleskugga i hela området.

 
 Planen var att tredje dagen gå Kuoppervagge, hålla högt över passet och gå över i Kaskasavagge. Molnen låg lågt och rapporterna sa att snötäcket ännu var tjockt. Skrinla planen och gick direkt till Kaskasavagge. Kilometer med sten och stenblock gjorde dagens tur tung. Hård vind i ryggen gjorde det isande kallt. Mössa och vintervantar gällde. Jag hade tänkt att fota en del blomster, men kylan och vinden bidrog till att det blev få blomsterbilder. Tältade längst in där dalgången kröker.
Ovädret slog till med stor kraft redan på kvällen. Enligt rapporten var det ca 25 sek meter i vindbyarna. Det blev inte mycket sömn den natten. oron över tältet och kylan tog över.

 Efter en snabb rivning av tältet fjärde dagen gick vi över sten och snöfält. Snön gjorde att vi tjänade åtskilliga minuter. att gå på hala stenar tar tid och kraft.
Så kom vi till vindskyddet längre ner i Kaskasavagge och tursamt nog blev vi ensamma där. Det blev en natt i skydd från vinden.
Femte dagen startade med en hyfsat jobbig stigning. Dagen över Cievralako gav oss vandring över klippblock, snöfält och mjuk fjällhed. Tältade med fin fin utsikt över Nikkaluokta och Paittasjärvi. hade sällskap av en fjällpipare som nogsamt såg till att vi inte kom för nära de skrikande ungarna.
Sjätte dagen hade vi  ca tre timmars vandring till Nikkaluokta. Nikkaluokta hägrade med dusch och renskav.


17 kommentarer:

 1. Oj, oj vilken srtapastrik resa...Fantastiska bilder du visar...kyla, snö och blåst...och ändå så varma bilder...
  Kram på dig...//AnnHelen

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt fina bilder! Jag både önskar och inte att jag varit med...härligt att komma ut men inte allt för lockande med oväder och snö mitt i sommaren. Jag gissar att det blev en vandring att minnas:-) Kram /maria

  SvaraRadera
 3. beautiful! all the mountains are gorgeous, but that last photo is my favorite!

  SvaraRadera
 4. You are a true adventurer.

  I should be very proud if I am you.

  SvaraRadera
 5. A brilliant hike, thanks for sharing your adventure with us.

  SvaraRadera
 6. Vilket äventyr!! Verkar lite FÖR spännande för min del...men fina bilder fick du!

  Steffe

  SvaraRadera
 7. Fantastiska bilder blev det!! Vilket härligt äventyr :)

  SvaraRadera
 8. Vilket landskap! Men kallt förstår jag det syns faktiskt i bilderna att det va lite rått i luften. En av bilderna fastnade jag lite extra vid, tuvan med blommorna. Riktigt fint Brita

  SvaraRadera
 9. Underbara bilder Brita. Visst drömde du också om att kunna gå i fjällen i shorts och t-shirt eller åtminstonde en tunn långärmade blus. Vem kunde tro att man behövde vantar,mössa och långkalsonger i Juli!

  Maria

  SvaraRadera
 10. Fantastiska bilder meen snö ,ja ja , kram nette

  SvaraRadera
 11. Vilket härligt äventyr du varit med om, vilka vackra bilder!! Tänk vad Sverige är fint...tack för att du visar oss!

  SvaraRadera
 12. Ett härligt fjälläventyr du bjuder oss på. Blir riktigt sugen att försöka detta själv....Har bara gått jämtlandstriangeln i fint septemberväder så detta känns mer som på "riktigt".
  Ha en fin sommar fortsatt och hoppas ni "tinar upp" ;-)

  SvaraRadera
 13. Här har det varit lugnt ett tag ser jag....jag skriver en gång till och önskar dig en trevlig vecka!! ;-)
  Hoppas allt är bra med dig!!

  Steffe

  SvaraRadera
 14. FOR en opplevelse dere må ha hatt! =) Jeg er helt betatt, måtte se alle bildene i stort format! WoW! =) Dette må bare være sommerens beste tur, noe så vakkert, for noen fjell og landskap! i telt og hytte!

  Jeg kjenner lengselen og gleden langt inne her hos meg nå.. :)

  Klem fra meg! :)

  SvaraRadera
 15. Äventyrligt och med ett sommarklimat som påminner om genuin skånsk vinter... Kan tänka mig att lillhjärnan reagerade med en rysning när man på toppen av hala stenblock samtidigt förlorar telenätet, inget för veklingar detta. Liksom Tobias faller jag främst för blomsterhyllan med de gröna fläckarna som riposter på det i fjärran avlägsna, dimhöljda bergsmassivet. Känns som en bild att kunna titta länge på. / Deerhunter

  SvaraRadera
 16. Brita!
  Your blog is fantastic.
  Photos wonderful.
  I admire them every day.
  Lucia

  SvaraRadera
 17. Vilken fin resa du bjuder på, mycket vackra foton till en fin text. Det tog lång stund att bläddra igenom ;) Mycket sevärda kort.

  SvaraRadera