söndag 23 december 2012

Julförberedelser


Lördag morgon vaknade jag till ett fantastiskt ljus. Termometern visade på knappa 30 grader. Letade fram det varmaste kläder jag fann åt och gick mig en tur efter ett uppkört skoterspår. Kallt om näsan och alldeles tyst, stövlarna knarrade skönt i den kalla snön. Matsdalsån är fortfarande öppen på sina ställen. Fryser inte där det är som mest strömt på hela vintern. Efter ån kändes kylan mer intensivt, aning mer fukt i luften.
Himlen var först alldeles röd, men gick snart över i ett rosa skimmer, som färgade hela omgivningen rosa.  Stor lycka att kunna vara ute i detta sköna landskap med kylan och kalla fingrar.
Jag har försökt att efter konstens alla regler fixa till snön med vitbalansen, men då blir bilderna blåtonade och det var verkligen mer åt det rosa  hållet.
Idag visade termometern  betydligt varmare temperatur. Bara 24 grader minus. Ljuset lyste med sin frånvaro, disig och grå mötte mig naturen
Jag hade planerat att gå efter Matsdalsån till en gammal lada, men snön var för djup att pulsa i.
Plötsligt kom jag på ett gäng orrar, ca 50 -80 stycken. Kameran hade jag just då innanför jackan. Flera  orrar"träade" en bit bort, men jag hade fel objektiv med mig.
På eftermiddagen tog jag fram skidorna, snabbvallade med fäste för 15 -30 grader kallt. Orkade inte rensa vad som redan fanns där, till min olycka. Skidade 5 km ner till byn via sträva skoterspår och det var strävt, och jag anar att de fanns för varm valla i botten. Jag åkte knappt skidor, jag mera gick på skidorna.
Diset lättade och jag anade det rosagula ljuset på himlen. Vände hemåt efter att ha träffat en god vän. Termometern visade fortfarande 26 grader. På hemvägen försökta jag ta några bilder, men fingrarna var kalla. Första bilden tog jag av mig stavar och yttervante, den andra bilden hade jag yttervantarna på och de övriga bilderna tog jag inte ens av mig stavarna.

Idag var ljuset helt annat än igår, disigt mer  blå toner. Inga märkvärdiga bilder alls, bara en berättelse om min dag i omgivningen av vår stuga.

I morgon bitti blir det en ny tur för orrjakt med "telet"

Önskar er alla en fin helg!

21 kommentarer:

 1. Traumhaft schöne Winterimpressionen.

  Liebe Grüße!

  SvaraRadera
 2. oh my word! those pink-hued skies and all the fresh snow are gorgeous! would make a wonderful christmas card series or picture puzzles or framed art! :)

  SvaraRadera
 3. Uhhh ja jag har ju hört på TV hur kallt det är uppåt....svårt att fotagrafera o ställa in det ena o det andra.
  Du visar otroligt fina bilder och man känner kylan faktiskt....häftigt med rosatonen

  SvaraRadera
 4. Jo du Brita! Det är märkvärdiga bilder, märkvärdigt vackra!!
  Förstår mycket väl att du undvek att ta av vantarna. Här (Östergötland) har vi -4 men det blåser och känns betydligt kallare.
  Hoppas att du finner orrar imorgon!
  Ha det gott!
  / maria

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Har hittat hit genomnn först mariasbilderblogg och sedan lindsjötaxar, och jag blev helt såld på dina bilder! Vilken härlig blogg! Bara så kanon! Fortsätt så!
  God Jul och ett underbart nästa år önskar jag dig.
  Förresten, inte dåligt att ha som projekt att fota en bild om dagen....ibland är ju varken lusten, orken, vädret eller kameran med en....Kul och bra gjort!
  http://vidbjarsjobacken.blogspot.se/

  SvaraRadera
 6. Brita! I vanlig ordning delar du med dej av en lång rad makalösa bilder. Jättevackert.

  SvaraRadera
 7. Makalöst vackra bilder! Vilken härligt ljus :) Njuter!
  Drömmer om att uppleva en sådan vinter någon gång :)
  Hos oss bara några vita fläckar och plus fyra, fyyyy ;)

  Önskar Dig God Jul
  och GOTT NYTT ÅR 2013!

  Kramar Halina

  SvaraRadera
 8. Otroligt fina bilder ,tack för att du frös för oss ,God jul ,Nette

  SvaraRadera
 9. ÅÅÅÅåååå så fine julekortstemninger!
  De var magiske synes jeg.
  Ønsker deg en riktig fin julefeiring!
  Masse juleklemmer fra Hilda

  SvaraRadera
 10. A merry and beautiful white Christmas to you.

  SvaraRadera
 11. Men guuu vilka underbara bilder!! blir ju alldeles sjuk när jag ser dem" vilket härligt vintrigt sken! :) Önskar dej en fortsatt trevlig julhelg, på fredag åker vi till fjälls :)

  SvaraRadera
 12. It's snowy over there, brrrrr, cold. The photos are beautiful, and the one high up in tree is the Black Grouse, brilliant.

  SvaraRadera
 13. Vilket ljus!! Så fantastiska bilder från dina kyliga turer i vinterlandskapet!

  Här har också varit riktigt kallt - under minus 30 i flera dagar och klart. Solen har visat sig korta stunder. Idag bara minus 18 - rena blidan. Tyvärr mulet.

  SvaraRadera
 14. Här har julen varit lugn och stillsam. Snön håller på att smälta bort då det är mildväder och har regnat. Ha det bra !

  SvaraRadera
 15. La luce calda tra il freddo e stupenda...complimenti
  Auguri

  Vito

  SvaraRadera
 16. Oh wow, this is so breathtakingly beautiful!! Great series!

  SvaraRadera
 17. Jeg sitter her med stoooore øyne og ser på dette alt det vakre, hvite, vinterkledde..! Utrolig vakkert! :) Jeg skulle mer enn gjerne gått den samme turen med deg! :)

  Ha fortsatt fiiine romruldager og
  et riktig godt nyttår! :)

  SvaraRadera
 18. Va? Inga märkvärdiga bilder alls? De är ju hur vackra som helst!

  SvaraRadera
 19. Jösses...blir alldeles stum! Så vackert Brita och säkert lika kallt. Underbara bilder helt enkelt :D
  En njutning för öga och själ att se, förstår att stressen rinner av en likt vattnet på en gås i den miljön. Tack för att du bjuder oss på detta! Kram!

  SvaraRadera
 20. Såå fint med de rosa tonerna i bilderna!!

  SvaraRadera