onsdag 11 juli 2018

Semester 2018

Min semester blogg 2018 som kommer att fyllas på med inlägg under hela ledigheten.


Fredag den 10/8
Vilan i tältet gav inte mycket sömn. Det blåste på från syd och dånet från havet rullade inne i tältet. Tyvärr låg dimman och diset lågt över vattnet. Tälteduken var blöt som om det regnat hela natten. Packade ihop tältet vid fyra. Blev några timmar på bland klippor, linjer och klappersten innan hemfärd 07:30.


Utsikt från tältet

Att tälta bland och i sten

 Storviken

Linjer klappersten

Nordingrågranit

Klipplinjer

 Strandlinjer

 Spricklinjer



Grönt i diset

Bryter av med kapellet i svartvitt



Torsdag den 9/8
Jobbade halva dagen idag. Packade och åkte med 18:00 båten till Trysunda. Eldningsförbudet har ju i år förtagit lite av det roliga med att tälta. Åt medhav middag i servicehuset och gick "vikrundan". Hade förberett mig för en skön kväll i den dalande solen men ganska fort kom dim/molnbanken i Rödskateviken. Gick Björnviken till Storviken där en aning rodnad färgade himmel och hav. Annars var det bara fuktigt och grått. En fantastisk strand trots diset. Hittade en plats för tältet mellan alla stenar. Fukten i luften var påtaglig.




Rödskateviken

Rödskateviken


Gölspegling bland klipporna

 Linjer. Storviken

Storviken

Tältplatsen






Onsdag den 8/8
Jag har ju semester även denna vecka. Värmen fortsätter, eldningsförbud med gasolkök kvarstår. Börjar känna mig rastlös. Fint att jobba idag, fint att förbereda för ordinarie start. Visar ju hur mycket jag tycker om mitt arbete. En bra dag.
Fortsätter min älgspaning utan resultat. For förbi och såg skarvön på mycket långt håll. Frihand och 600 mm på kameran. Spännande uttryck.






Tisdag den 7/8
Värmen håller i sig.
Älgspaningen under kvällen gav ingenting. Blev en bild på "Pilen".





Måndag den 6/8
Sent eller rättare sagt tidigt var jag hemma. Blev en dag i återhämtningens tecken.
Blev älgspaning. På långt håll såg jag ko och kalv.




Söndag den 5/8
Lång dag innan jag var hemma i Domsjö igen. Många pauser på vägen hem.





Lördag den 4/8
Den stora dagen som stressat oss alla på olika sätt. Stressat mig som tagit på mig fotografuppdraget på Nils och Emma´s stora dag.
Efter stora förberedelser sa de ja på rätt ställe. Ett avslappnat och fint bröllop och en fantastisk fest med varm kärlek.





Fredag den 3/8
Vaknade i Dalasjö. Efter en skön morgonpromenad till Brantberget for vi till Dikanäs för att öva infärden stora dagen.
Avslutade dagen med en andningspaus till första anhalten efter klätterstigen i I Kittelfjäll.







Torsdag den 2/8
Varmt och kladdigt. Den sydliga vinden gjorde stranden kylig. Inte många på stranden. På kvällen packade Saga och jag bilen för att fara till Dalasjö. 







Onsdag den1/8
Större delen av familjen har åkt hem. Kvar är Saga. En ynnest att Saga längtar efter att vara ensam med mormor. Hektisk eftermiddag med inköp av födelsedagspresent, Maxbesök och bad. Kameran lämnades hemma och bilderna idag får stå för odlingarna som trotsat värmen och ger riklig skörd.



I morotsblasten

Ohyra bland morötterna



Tisdag den 31/7
Dagen går i flickornas  och loppis världens tecken.
Spaning om kvällen utan villebråd.









Måndag den 30/7
Mina älskade barnbarn. Kom lördagkväll och jag får rå om dem i olika sammanhang veckan ut. Idag gjorde vi Ögeltjärnberget och Gullviks havsbad osäkert.









Söndag den 29/7

Första dagen med hällande regn. Blev en tur till Gene Fornby








Lördag den 28/7
Sent blev det om natten på Ögeltjärnsberget för att bevaka och uppleva månen. En fin kväll som gick över i natt med en trevlig ny bekantskap.







Fredag den 27/7
Åter en varm dag.
I kväll förväntades blodmånen ses från 21:44. Klockan blev kvart i elva innan månen blev synlig i diset ovan horisonten. Någon riktig fullmåne såg jag aldrig men månförmörkelsen var lätt att följa. Har inte haft tiden att göra bilderna i lika skala.










Torsdag den 26/7
En fin dag på Trysunda i mycket gott sällskap. Av alla vikar är Storviken min absoluta favorit med alla sina vackra stenar.









Onsdag den 25/7
Trevligt sällskap sedan forna tider.





Tisdag den 24/7
Det är alltid trevligt att vara borta hos vänner och uppleva nya områden och ny natur. Lika skönt är det att komma hem till det egna huset, att få pyssla om trädgården och se till smålommens ungar.
O-ringen är i år i Örnsköldsvik och jag funderade över hur lommarna påverkats av många människor i området. Lika trygg var de när jag var till tjärnen som de var innan O-ringen startade. Ungarna växer och fått sin spolform, borta är de små gulliga bollarna.














Måndag den 23/7
Ljuvligt att bli väckt ett antal gånger under natten av lommen. Lätt att dra sig ur sovsäcken  med dimman som låg tät över vattnet.
Så fint att följa ljuset och solstrålarna klä sjön med öar, och"spinka" på storlommen i det varierande ljuset på långt och nära håll.








































Söndag den 22/7
Holmsjön med storlom. Trodde det var ett par och en ensam simmare, men ikväll dök det upp två par.
En magisk kväll vid sjön. Storlommen visade verkligen upp sig i det skiftande ljuset utmed kvällen.
Holmsjön denna natt är värd sitt eget inlägg. Ljuvligt att lägga sig i tältet och höra lommens råmande och skrikande.






















Lördag den 21/7
Västmanland är ett landskap rikt på skog och tjärn/sjöar. Visade sig från sin allra bästa sida. Lågvattnet plockade fram magiska formationer.


  

Övre Skärsjön

Passboberget

Sista ljuset vid Holmsjön 





Fredag den 20/7
Långa promenader i fantastisk natur. Morgnar som sena kvällar.



Ljustjärn


Torsdag den 19/7

Västmanland, Riddarhyttan.


 Stor-Kari sten

Röda jorden

Storlom

Vilan




Onsdag den 18/7
Blev fler dagar i Vada.
Tidig morgon med fåren på Sjökullarna. Gott med salt.






Tisdag den 17/7
En besvikelsens dag.
Sen kväll på Sjökullarna. Gamla kungagravar.




Måndag den 16/7
Planerar 2 dagar i Vada. Finns ett syfte. Värmen känns övermäktig.
Sent om kvällen innan mörkret tog jag en promenad. Fåren fullkomligt skrek i värmen, nu får ni väl för tusan klippa oss. Vi svettas.






Söndag den 15/7
Detta dygn kantades av värme, trötthet och åter värme. Blev het enkelt ingen bild tagen. Dygnet startade me hemkomst från Dikanäs. Värmebölja, packande och vilande inför kommande resa söderöver.


Lördag den 14/7
Hela denna dag är kopplad till att  öva upp känslan att finna kärleken med kameran.



Fredag den 13/7
Värmen håller i sig även om det fanns något svalare inslag. Regnet de lovade mitt i dagen blev bara några droppar.

Väl uppe i Sunnansjö blev det en drygt 7 km myr och skogspromenad runt Råffajaure. Blöt som en lom inser jag ännu en gång att myggen och knotten gör det svårt att lämna kusten permanent. Svårt att överhuvudtaget fokusera på bilden med all ohyra runt huvudet.Thermacell fungerade inte när man rör sig.




Torsdag 12/7
En dag för vila och sömn. Blev en tur på stan om förmiddagen. Värmen gasade på under dagen och gjorde mig trött. Nu ikväll är det betydligt mer svalt. Blev en kvällspromenad i omgivningarna. saknar fortfarande rå, älg och hackspettarna.
Torkan påverkar. Björkarna börjas förvandlas till höstträd.




Onsdag 11/7
Ännu en dag med strålande sol och värme. Skött om odlingarna. Sovit på stranden i Nyänget.
Blev en fin kvällspromenad upp på och runt Ögeltjärnsberget.






Tisdag 10/7
Fantastisk morgon, lika lugnt låg havet, lika rosaton var himlen vid halv fyra på morgonen.
Insåg snabbt att ljuset inte skulle nå fram till stranden förrän senare. Jag hade hällt vatten över hela stranden för att få fram färgerna, helt i onödan. Så skönt att få somna om och vakna i Bönhamn även om det kändes som värmen i tältet ville få mig på benen.
På vägen hem fikade jag hos en kompis i Ullånger, kunde inte passera utan att kika på Svarthakedoppingen. En unge och två på gång.
Efter en välförtjänt eftermiddags/kvällssömn gick jag och kompis till Täckberget sent om kvällen. Syftet var att se om täcktjärnen  var stor nog för lommen. Tyvärr inte. Istället fick vi en nätt och brant kvälls/nattpromenad och fin utsikt från Täckberget.









Måndag 9/7
Idag börjar semestern på riktigt!!! 5 veckor ledighet. 5 veckor inte helt oplanerade, men en hel del tid att bara vara.
Längtan efter att vara ute om natten, sova i tält är stor. Jag fick en fantastisk kväll och natt i en liten vik utanför Bönhamn. Havet var helt stilla, vatten och himmel färgades rosa, myggen lyste med sin frånvaro och själen fick ro.
På vägen till Bönhamn kunde jag inte låta bli att stanna till för att se Svarthakedoppingen i Ullånger.











Söndag 8/7
Har tydligt gått in i nattskiftet. Ute sent eller tidigt hur man nu tänker. Varma kvällar. Tyvärr svårt att sova på förmiddagen då värmen tränger in.
Tillbringade några timmar vid Högsand och det blev några timmar snarkande under en vit duk.
Skags udde är alltid trevligt om sommaren. Nu var det avsaknad av de flesta gölar, istället fanns många nya små intima landskap. Gick förbi tjärnen på väg ner till havet, inte mycket till vatten.
Ljuset i blå timmen var magiskt






Lördag 7/7
Lördag en dag att städa upp, fixa odlingarna, ja helt enkelt att göra bort alla måsten.  Det blev en tur för att kontrollera att mina "smålomsungar" växer. Tillväxten går absolut inte att klaga på. Att ligga och spana på de små när de matas och att den vuxna klart väljer ut vilken tur det är att få en fisk. Ett ögonblick som är över på några sekunder.




Fredag 6/7
Så kom då sista arbetsdagen innan ledighet. Startade ledigheten med två timmars sömn och en tur till en av mina tjärnar för att se över "smålomslivet". På håll hörde jag deras kacklande. Jo de fanns där men inga häckande par och inga ungar.Timmen var sen och tjärnen svart. Det svarta djupet gav fin kontrast till de vita näckrosorna.







1 kommentar:

Island i februari

Island, ett land jag sett oerhört många fantastiska bilder ifrån under alla år. I perioder har jag haft en längtan av att fara dit och upple...