onsdag 11 juli 2018

Semester 2018

Min semester blogg 2018 som kommer att fyllas på med inlägg under hela ledigheten.Fredag den 13/7
Värmen håller i sig även om det fanns något svalare inslag. Regnet de lovade mitt i dagen blev bara några droppar.

Väl uppe i Sunnansjö blev det en drygt 7 km myr och skogspromenad runt Råffajaure. Blöt som en lom inser jag ännu en gång att myggen och knotten gör det svårt att lämna kusten permanent. Svårt att överhuvudtaget fokusera på bilden med all ohyra runt huvudet.Thermacell fungerade inte när man rör sig.
Torsdag 12/7
En dag för vila och sömn. Blev en tur på stan om förmiddagen. Värmen gasade på under dagen och gjorde mig trött. Nu ikväll är det betydligt mer svalt. Blev en kvällspromenad i omgivningarna. saknar fortfarande rå, älg och hackspettarna.
Torkan påverkar. Björkarna börjas förvandlas till höstträd.
Onsdag 11/7
Ännu en dag med strålande sol och värme. Skött om odlingarna. Sovit på stranden i Nyänget.
Blev en fin kvällspromenad upp på och runt Ögeltjärnsberget.


Tisdag 10/7
Fantastisk morgon, lika lugnt låg havet, lika rosaton var himlen vid halv fyra på morgonen.
Insåg snabbt att ljuset inte skulle nå fram till stranden förrän senare. Jag hade hällt vatten över hela stranden för att få fram färgerna, helt i onödan. Så skönt att få somna om och vakna i Bönhamn även om det kändes som värmen i tältet ville få mig på benen.
På vägen hem fikade jag hos en kompis i Ullånger, kunde inte passera utan att kika på Svarthakedoppingen. En unge och två på gång.
Efter en välförtjänt eftermiddags/kvällssömn gick jag och kompis till Täckberget sent om kvällen. Syftet var att se om täcktjärnen  var stor nog för lommen. Tyvärr inte. Istället fick vi en nätt och brant kvälls/nattpromenad och fin utsikt från Täckberget.


Måndag 9/7
Idag börjar semestern på riktigt!!! 5 veckor ledighet. 5 veckor inte helt oplanerade, men en hel del tid att bara vara.
Längtan efter att vara ute om natten, sova i tält är stor. Jag fick en fantastisk kväll och natt i en liten vik utanför Bönhamn. Havet var helt stilla, vatten och himmel färgades rosa, myggen lyste med sin frånvaro och själen fick ro.
På vägen till Bönhamn kunde jag inte låta bli att stanna till för att se Svarthakedoppingen i Ullånger.Söndag 8/7
Har tydligt gått in i nattskiftet. Ute sent eller tidigt hur man nu tänker. Varma kvällar. Tyvärr svårt att sova på förmiddagen då värmen tränger in.
Tillbringade några timmar vid Högsand och det blev några timmar snarkande under en vit duk.
Skags udde är alltid trevligt om sommaren. Nu var det avsaknad av de flesta gölar, istället fanns många nya små intima landskap. Gick förbi tjärnen på väg ner till havet, inte mycket till vatten.
Ljuset i blå timmen var magisktLördag 7/7
Lördag en dag att städa upp, fixa odlingarna, ja helt enkelt att göra bort alla måsten.  Det blev en tur för att kontrollera att mina "smålomsungar" växer. Tillväxten går absolut inte att klaga på. Att ligga och spana på de små när de matas och att den vuxna klart väljer ut vilken tur det är att få en fisk. Ett ögonblick som är över på några sekunder.
Fredag 6/7
Så kom då sista arbetsdagen innan ledighet. Startade ledigheten med två timmars sömn och en tur till en av mina tjärnar för att se över "smålomslivet". På håll hörde jag deras kacklande. Jo de fanns där men inga häckande par och inga ungar.Timmen var sen och tjärnen svart. Det svarta djupet gav fin kontrast till de vita näckrosorna.Torsdag 12/7

1 kommentar: