onsdag 26 april 2023

Abisko- Nikkaluokta

 

Turen planerades att starta i Abisko till Vistas, Nalo via Abiskojaure och Alesjaure. Över passet till Tjäktja och tillbaka mot Abisko.. Tiodygns prognosen såg inte direkt lovande ut så rutten ändrades till ett mer lätt alternativ. Raka spåret efter Kungsleden.

Prognosen var vid start fortsatt nedslående men vädret är ju föränderligt och vi trodde på naturens vilja.

Vi startade i Abisko efter en stadig frukost vid turiststationen. Vädret var med oss även om solen låg bakom moln och skyar. Föret var faktiskt bra. Vi kunde tom åka en bit på jokken för att slippa en del av björkskog backarna. Skidorna våra gick olika, bara att konstatera att vallningsfria var det bästa alternativet denna dag i en temperatur som pendlade runt nollan.

Abiskojaure nåddes med lätthet, bra start med 13-14 km för att känna på kroppen. Inte speciellt mycket folk i stugan även om sängarna fylldes under dagen. Trots att jag kände mig ganska "nöjd" tog jag mig en liten tur om kvällen för att lyssna in riporna.


Blev en del bilder. Blandat med svartvitt, färg och skak.
















Morgonen i Abiskojaure startade med samma väder som dagen innan. Föret var som tidigare, korta stighudar för att komma upp mot Gieron. Vinden var hyggligt med oss, nordväst men inte många sekundmeter. Sträckan mellan stugorna är den längsta under turen. 
Igenkänningsfaktorerna är många.  Toppen på Gieron, topparna, renstängslet och det lilla vinsskyddet.  Snart 50 år sedan jag gjorde min första vintertur efter Kungsleden. Att se stugorna på sex kilometers håll och att någon drar i stugorna så att de kommer längre och längre bort, det känns tungt. Hur som, fram kom vi.

























Under kvällen klarnade det upp och vi vaknade i Alesjaure till en blå himmel. Från början lite kyligt, men med det lite bättre före. Sträckan mot Tjäktja var lite blåsig, molen låg lågt och inspirerade inte till någon längre lunchpaus.

Fint att komma till Tjäktja med ett fantastiskt värdpar i stugan. Inte direkt van med detta sedan tidigare stugor.

































Dag fyra. Med tanke på den dåliga väderprognosen är vi helt nöjda med med våra tre första dagar. Om morgonen vid Tjäktja kom regnet. Tursamt nog lugnade regnet ner sig till dugg innan vår start. Lätt uppför mot Tjäktjapasset. Kände en viss oro över nedfarten från passet, skulle det finnas bärighet i snön? Bärighet fanns och ned kom vi.
Regnet  höll sig borta och torr kom vi till Sälka. Stående fika även denna dag.
Efter många om och men fick vi bo i "hundhuset", trots plats i den större stugan. Först väckte det irritation. Vi började med att klyva ved och hämta vetten. När väl värmen nått våra själar och kroppar i stugan var det ju det bästa som hänt. Ett helt rum för oss själva att sprida runt våra grejor på.


















Regnet fortsatte pissa under natten, men till vår tur startade vi åter i lätt dugg mot Sälka. Bärigheten hade minskat katastrofalt, gällde att hålla sig till det lilla ynka skoterspår som fanns. Utanför sjönk stavarna och risken för fall var stor. Det blåste hårt och till vår stora glädje var vinden med oss. Gick nästan lite väl fort ibland, just med tanke på dålig bärighet i snön.
Tidig morgon vid 4:00 lyste solen över Singi.
Fort gick turen till Singi.
Väl framme fick vi besked om kraftigt försämrad framkomlighet i Ladjovagge. Keb-Nikka hördes vara ett hav.
Fint att vara i Singi med ytterligare sju vandrare. Vi var tidigt eniga om att tillsammans gå turen mot Keb. Planen ändrades då vi fick besked om svåra vad till midjan. Nu var det bara att vänta på flygväder. Att ta sig på skidor eller fot syntes omöjligt.



















Efter en god natts sömn kom beskedet om avfärd mitt i dagen. Svårt att gå mellan stugorna, svårt att gå till dass utan att trampa genom. Kändes snöpligt med att flyga från Singi. 40 sekundmeter, 5 grader varmt och regn hade gjort Ladjovagge svårt att forsera. Beslutet var ändå enkelt.
Helikopter ut. Miljöpåverkan????????????????????




































Efter en skön dusch, god middag, några glas vin blev det en skön nattvila innan bussen gick mot Kiruna. Ytterligare ett möte i livet med fantastiska människor som finns lagrade i mitt hjärta.
Ny plan finns för vårvintern 2024, dock lite tidigare i april.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Årets första tältnatt

  Ljuset återkommer, snön smälter i en rasande fart. Snön blir till vatten och marken är tung av vatten och porös snö. Fåglarna har vaknat t...