lördag 29 juni 2013

Fem dagar i Mullsjö

Mullsjö har varit ett okänt  område för mig, i och för sig inte speciellt konstigt eftersom jag inte alls är särskilt känd på södra Sverige.
Anders Geidemark tillhör  är en av min stora favoriter vad gäller naturfoto, både vad som gäller bilduttryck och  person. Jag kunde inte motstå frestelsen att söka en av hans kurser på Mullsjö folkhögskola, plötsligt hade jag en plats, ja då var det ju bara åka de många milen till södern. Tursamt nog är jag van med långkörning, för många mil blev det.

På vägen söder ut förändras naturen och att naturen är annorlunda i Mullsjö visade mina fem dagar i Mullsjö.

Att bo på folkhögskola får mig att minnas känsla av grundskolan. Bestämda tider, men dock idag med frivillighet under ansvar. Det är alltid spännande att lära känna nya människor och särskilt nyfikna och inspirerande  människor med stort fotointresse.

Måndag eftermiddag startade med inspirerande lupin fotografering, med för och bakgrundsoskärpa i fokus. En utmaning att fotografera dessa för mig vackra, men lite förhatliga lupiner.Lupinen är ju egentligen vacker med sina olika färger och en blandning kan ju bli en riktig färgprakt.


Tisdag morgon startade med tidig uppgång för ett fotobesök vid Linghamnsbackar. En vacker böljande, mycket stor kohage med backar, stora enar, vackra träd och ängsflora. Inte att förglömma kossor och för några av oss en ilsken tjur.
Runt Mullsjön är det ca km, varav 2/3 går genom vacker natur, resten är villaområde, och vilka villor!! Varje dag blev det en runda och jag lärde känna skogen och de änder som fanns efter stranden. Två gräsänder med tillsammans fyra ungar. Helt orädd, var så nära så de nästan trampade på mina fötter. På tredje dagen morgon fanns alla fyra ungarna, på kvällen var honorna ensam, inte en enda unge fanns kvar.
På kvällen blev det en tur till Ryfors bruk. En spännande historia om bruket som går ut på att de var först med allt, elektricitet, kägelbana, golfbana. etc. Där måste de ha funnits gott om kosing. Det finns många olika  bevarade byggnader.Nedan ser ni kägelbanan och en bild från smedjan där ett gäng smed studerande var i full gång.
Onsdag  regnade det mest hela dagen. Inspirationen att gå ut med kameran var inte särskilt stor. Senare på kvällen gick jag en tur runt sjön. Efter sjöstranden träffade jag på en en mängd fiskande ungdomar. Det var visst fisketävling. Kanske var det denna lilla kille som vann?¨


 

Torsdag morgon blev det en tidig morgon till Ryfors Gammelskog, ett litet naturreservat som är känd för gammal skog, vilket tydligen är ganska ovanligt i södra Sverige. De gamla trädstammarna reser sig som pelare mot himlen och känslan av trollskog är stark. Den här bilden är mycket jag i skogen. Jag känner mig väldigt liten och ödmjuk, men jag känner mig trygg och aldrig ensam.


Kvällen tillbringade vi vid "Fiskdammarna". En natur jag aldrig upplevt. Strutbräken en ny växt för mig och så stor och kraftig. En spännande stig att följa.Jag behöver lång tid för att se bilder i detta virrvarr av bräken, surhål, gamla träd och grenar. Det var inte så lätt att få en bild på de simmande ungarna i de brokiga dammarna. Det fanns några kullar med gräsänder och krickungar.Ganska trött packade jag ihop mina pinaler och vände bilen norrut tidigt lördagsmorgon. Valde vägen efter Vättern, vackert med dimman och solstrålarna som trängde genom. Nöjd att komma hem efter en trevlig, lärande och givande vecka.
18 kommentarer:

 1. Va spännande! Mullsjö är ju inte så långt från oss , har bekanta i Mullsjö. Hade varit kul o vara med på sådant men jag har semester först i augusti.
  SUperfina bilder!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Va roligt att du varit på kurs i Mullsjö!
  Jag har gått där ett par år med Terje men det blir nog helt annorlunda med Anders. Då var du på kurs med flera av mina fotokompisar bla Margareta.
  Träffade du Börje som var med i Innerdalen?
  Ni har varit på de klassiska ställena ser jag o vilka fina bilder du fick!
  Nästa gång du kör så långt kan du väl köra 13 mil till hit!

  SvaraRadera
 3. the cattle made me smile. :)

  SvaraRadera
 4. Very nice picture!
  Many greetings from Germany!

  SvaraRadera
 5. Åh, så spännande och intressant, vill jag också göra!!!!!
  Jättefina bilder och så trevligt du återgett dina upplevelser i text.
  Inspirerande.
  M

  SvaraRadera
 6. Hi brita!!! Excellent images of this beautiful place. Congratulations.

  SvaraRadera
 7. Du verkar haft riktigt bra dagar, gillade första bilden på lupinerna

  SvaraRadera
 8. Hej Brita! Några av dina fantastiska bilder känner jag igen från kursen, medan andra är nya för mig. Du har fått ihop en fin berättelse/dagbok om dagarna i Mullsjö och borde locka många att åka till Mullsjö. Kommer att följa dig i bloggvärlden och hör av mig när jag åker norröver. Höga kusten och Skuleskogen lockar!
  Må väl! /Ulf

  SvaraRadera
 9. Brilliant photos of the places.

  SvaraRadera
 10. För att ha svårt hitta bilder i Mullsjönaturen lyckas du riktigt bra, tycker jag. Om de där ormbunksliknande växterna är Strutbräken; ja då gillar jag den växten skarpt. Bästa bilden av allihop, även om jag uppskattar dina fina interiörbilder oxå. Din beskrivning av din/vi människors naturliga plats i skogen, tagen tillsammans med ackompanjerande bild, är ju även den njutbar.
  / Deerhunter

  SvaraRadera
 11. Verkar ha varit en riktigt härlig vecka! och många vackra bilder blev det :))

  SvaraRadera
 12. Du undradeöver Magix det är ett billigt program att göra bildspel i men upplösningen har en del att öönska vid visning med projektor på väggen. På datorn funkar det bra. Tror det finns en dyrare version. Mina bildspel från Hållö är gjorda i högsta upplösning o fina i datorn men kass på bloggen. Upplösningen dras tydligen ner ordentligt vid överföringen.... Ska se om kag fårnåra tips

  SvaraRadera
 13. Miałaś piekna podróż i miejsca gdzie byłaś. Widać to po ślicznych i ciekawych zdjeciach. Pozdrawiam serdecznie.
  You had a beautiful trip and the places where you've been. You can see it on the lovely and interesting photos. Yours sincerely.

  SvaraRadera
 14. Fantastic photographs, fairy-tale pictures:) Greetings

  SvaraRadera
 15. Verkar som en härlig och innehållsrik vecka du varit med om. Och en massa fina bilder fick du med också!

  SvaraRadera
 16. Hej Brita! Vilken fantastisk storry du har lagt ut tillsammans med jättefina bilder.
  Jag gillar din bild med svamparna allra mest och den beskrivning av skogen som tillhör bilden! Men du har många bra bilder och den med and-ungarna som kivas är också mycket tilltalande! / Ann

  SvaraRadera
 17. Vilken vecka du verkar ha haft. Så underbart kul att inspireras och lära sig nya skaer, ihop med människor med samma intresse. Härligt Brita! Kohagarna får jag ta mig till, vilket landskap det ser ut att vara, och inte så långt heller. För mig :D HA det fint!
  Inger

  SvaraRadera
 18. I Mullsjö har vi faktiskt inte varit någon gång. Synd för det verkar finnas mycket att titta på där. Ha det bra !

  SvaraRadera