söndag 7 juli 2013

Nattlig tur till Södra gardfjället

I helgen blev det en snabb tur till Dikanäs. Jag for upp till Dikanäs för att ta reda på min nya båt som jag köpt av en gammal fiskarkompis. Jag hade trimmern med mig upp, anade att gräset stod halvmeterhögt,. om det nu räckte. Det blev tre timmar med trimmern på fredagskvällen..Jag hade tä'nkt att göra en nattlig fjälltur om helgen, om vädret ville. Gjorde en korrt tur upp till Borkan för att reka var solen gick upp och ner. Insåg att jag sannolikt skulle vara ganska trött efter en natt på fjället och valde kortare resväg. Jag valde att gå upp mot Södra Gardfjället med topp 1061 som mål. Ca 4-5 km och från början en hyfsad stigning.
Stigen gick genom tät vegetation av ormbunkar, meterhög tolta etc, innan fjällbjörken tog över och kalfjället öppnade sig.

Jag började vandra vid 22:00 tiden. Solen var fortfarande uppe, men gömde sig bakom fjället. Vädret var vackert med klar himmel,  den nattliga himlen blev ganska snart slätstruken.
Ingen människa så ögat nådde, var väl heller inte att vänta. Sällskapet jag hade var några ljungpipare som bevakade mina steg.
4-5 kilometer låter inte långt, men fjällmiljön innebär ju inte bara sköna hedar utan en del myrdrag och videbälten. Nådde höjden så att jag såg ner över Matsdal vid ettsnåret. Gott med fika och samtidigt ha kontroll över ljusetner mot Matsdal.
Efter att ha fikat gick jag vidare mot 1061. Visste att jag skulle ha kontroll över alla riktningar, mot Girifjället, mot Dikanäs och mot Matsdal.
Att sitta alldeles ensam i tystnaden och låta tankarna komma och gå, bara flyta med och njuta av den underbart vackra naturen och känna tacksamhet över att livet och mina ben ännu en gång hjälpt mig till en fantastisk natur upplevelse.
Medan jag väntade på ljuset inventerade jag floran. Synnerligen bra växt år. Jag fann alla för mig kända fjällväxter, förutom gentianan som jag särskilt önskade hitta. Jag  hittade inte alla uppe på höjden, utan inräknat kilometerna från starten. Jag var på väg att ge upp när det plötsligt blev en ändring i himlens struktur. Solen gick upp strax efter två och först efter tre när molnen visade sig.
Vid fyra snåret började dra mig hemåt. Jag tänkte att det var ju nedför, att det skulle gå fort hem. Jag glömde bort att kroppen och hjärnan var trött och att det var lika mycket videsnår på vägen hem.
Vid femtiden värmde solen gott och med den vaknade åter myggen.


Jag var nere vid bilen klockan sex. Trött, men nöjd efter en fin natt på fjället. Konstatera att det inte är enkelt att fota dessa mjuka fjäll, utan dramatiska konturer och utan större möjlighet till förgrund.


16 kommentarer:

 1. I watched the enlarged pictures and have a good look I could not. Cute place you show the wonderful photos. Flowers in the last photo captivated me. Yours.

  SvaraRadera
 2. such beautiful light in these! lovely ferns and mountains.

  SvaraRadera
 3. Så härliga bilder (som alltid) och du är en fena på att få till rätta käsnlan i bilderna...kan riktigt känna hur du knatar på uppför berget och hur benen och huvudet blir trött....vill vila vill sova, men inte än....och sedan, så , bara sådär, så finns solen och ljuset där! Vilken känsla!!!

  Förresten, din fråga på min blogg om bladet:
  http://vidbjarsjobacken.blogspot.se/2013/06/snart-juli.html
  ...det är en gammaldags hosta (funkia)n som fanns här på gården när vi köpte den...har blivit svag för dess växter som finns i allsköns gröna färgtoner...kul och lite småfräck tycker jag.
  Ha en go sommar.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Wow, vilka foton! Ljuset över fjället, det gröna och det blå.... Vackert!

  SvaraRadera
 5. Helt underbara bilder från din nattliga tur! Du när min fjällängtan :))

  SvaraRadera
 6. Vilken fin tur och stämningsfyllda bilder.

  SvaraRadera
 7. Hej Brita! Vilken fin berättelse och otroligt fina bilder du visar! De bilderna som ger mest intryck på mig är 1, 6 och 8 (jag har verkligen lagt band på mig för begränsa mig till tre bilder...). Den första bilden är för mig en typisk fjällbild som speglar många generationers vedermödor med knappa resurser samtidigt som den guldgula solfläckarna på fjällen i bakgrunden ger gör att bilden andas hopp om framtiden. Bild 6 passar perfekt i det avlånga formatet och du har skapat ett härligt djup i bilden. Den blåaktiga nattljuset passar bilden bra. Bild 8 har också ett underbart ljus som lyfter blommorna (vad de nu heter...) perfekt. Funderade en stund om bilden vunnit på ett mer traditionellt utsnitt, men bedömde att blommorna tjänar på att det finns mycket luft ovanför dem. Ha en riktigt skön vecka! /Ulf

  SvaraRadera
 8. Tänkte jag skulle vara duktig och ange EN bild som favorit. Icke sa Nicke...det gåra bara inte. BIld 1 och 6 två klara favoriter, men sedan kommer ju alla dessa underbara fjällvyer...Nä, det får väl blis ungefär som vanligt...Många fina bilder från en härlig natt på fjället... <3 En gång vill jag uppleva ett sådan nattäventry, tror du jag fixar och komma dit upp? Inger

  SvaraRadera
 9. Vilken underbar vandring!Såå vackert fotograferat!

  SvaraRadera
 10. Magiskt ! Så himla vackert...och att du njuter av vistelse och miljö. Ha en fortsatt fin sommar - dag som natt - högt på fjället eller nere i dalen :-)

  SvaraRadera
 11. Du har gjort ett fint jobb med kameran !!! Ha det bra !

  SvaraRadera
 12. Vilken fin vandring du tar med oss läsare på! Trevlig blandning av öppna vyer och närbilder. För mig känns de förstnämnda riktigt exotiska så # 1 och 6 för mig. Den där högdagern på fjället bakom stugan ser så inbjudande ut och naturen tystnad står skrivet i båda två.
  / Deerhunter

  SvaraRadera
 13. Härlig tur vi får vara med på....fantastiska bilder. Top job!!!

  SvaraRadera
 14. Beautiful scenery, I love it all, cheers Brita.

  SvaraRadera
 15. Flott bildebukett. Fortsatt god sommer.

  SvaraRadera
 16. Hej
  Jag bildgooglade på fjällfauna och kom till denna sida. Fantastiska foton.
  Jag håller på att skapa en serie som utspelar sig på fjällen.
  Hoppas att du inte misstycker om jag använder dina foton som referenser. Det handlar inte om att kopiera utan att teckna växter och miljöer i rätt form och skala.
  På min blogg kan man följa hur serien tar form. Välkommen

  SvaraRadera