lördag 21 juni 2014

Slåttdalsskrevan via "Entre väst" och Skrattabbortjärn

Midsommardagens prognos både från SMHI och Yr vittnade om regnskurar. Vaknade tidigt av en retande sol. Tyvärr försvann strålarna lika snabbt som de kom. En fördel som moln och låg temperatur ger, är ett bra vandringsväder. Jag packade ryggan för en dag i Skuleskogen.

Jag har aldrig gått från "Entre väst". Skrattabbortjärn lockade, många har pratat om den fina lilla tjärnen. Tjärnen ingår i Nätraån-Ångermanälvens kustområde. Så roligt namn, undrar var det kommer från. Försöker leta efter historia, men jag hittar inget.

Entre väst är kanske den mest barnvagns och handikappvänliga av entréerna. Skyltarna visade på att det var ca tre kilometer till Skrattabborrtjärn och drygt 6 km till Såttdalsskrevan. Målet blev Slåttdalsskrevan.

Grönskan i den djupa orörda skogen var intensiv, fuktig i den tidiga morgonen. Det regnade lätt, men i den täta skogen orkade inte dropparna väta mina kläder. De små myrarna doftade ljuvligt.

Vid Skrattabbortjärn fanns en fin övernattningsstuga, lummigt och skyddat en liten bit ovanför tjärnen.
Själva tjärnen var så vacker som jag hört. Det regnade ordentligt när jag passerade.

Vägen från tjärnen bar iväg uppåt, snart uppe ur skogen och det blev lätt att gå på det långsträckta hällarna. Jag blev lite "vill", trodde att jag var framme, men det visade sig att skrevan låg bortom bergsryggen.

Vid skrevan regnade det på bra. Blev några bilder och lite fika. Kändes skönt att komma ner i skogen. Vilket hjortronår det blir. Karten var på sina håll stora, samtidigt som det blommade för fullt. Övriga blommor var skogsstjärna och liljekonvaljer. Inte direkt den blomma jag väntade mig i den djupa Skuleskogen.

Tillbaka till Skrattabborrtjärn, tog jag mig tid att fika och njuta av dess skönhet. Plötsligt fick jag syn på en liten(vad jag tror) en grönbena unge. mamma var nära, ville verkligen dra uppmärksamheten till sig.

Så kom hällregnet. Blev snabba steg de tre kilometrarna till bilen vid "Entre väst". Tack för en fantastiskt fin dag.Doftande myr

Vit näckros vid Skrattaborrtjärn

Sega och tåliga

Döda och vackra

Slåttdalsskrevan, bakom ryggen

Slåttdalsskrevan

Porten till skrevan från syd.

Hjortronblom

Hjortron

Skrattabborrtjärn

Grönbena unge

Mamma grönbena

Speglar sig 

5 kommentarer:

 1. Vackra bilder, behöver inte vara sol jämt vid foto. Här har det regnat hela dagen men nu skiner solen.

  SvaraRadera
 2. Schöne Bilder von der Wanderung auch wenn die Sonne nicht scheint sind es schöne Sommer Bilder.

  Gruß
  Noke

  SvaraRadera
 3. For noen utrolig flotte juv ( norsk = de store steinene ) ble helt betatt av dem!

  Flotte bilder:))

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder från turen! å så kul att du fick se grönbenan :)

  SvaraRadera
 5. Stämningsfull text och bilder av högsta klass. Som vanligt håller du en mycket hög nivå på bilderna. Nu blir det inte Skuleskogen för min del i sommar, färden går till Abisko och Vadvetjåkka om någon vecka. Men Skuleskogen ligger mycket högt på listan över måsteställen.
  Den första bilden är min favorit, om jag nu måste välja! De korsade döda träden och "vattenögat" gör bilden!
  Ser alltid fram emot dina blogginlägg, men jag har varit dålig på att kommentera. Hoppas på bättring! /Ulf

  SvaraRadera