söndag 8 juni 2014

Växter i Halsviksravinen

En god vän, Carina hörde av sig och undrade om jag hade intresse av att åka till Halsviksravinen i Nordinggråtrakten för att titta på växter. Enligt länstyrelsen är reservatet  artrikt och över 260 arter av kärlväxter har påträffats. Länstyrelsen skriver att det är för ångermanländska förhållanden ovanligt många inom ett så relativt begränsat område.
På Länsstyrelsens hemsida räknades det upp många växter som jag aldrig sett. Enligt hemsidan beror en del av artrikedomen på att berggrunden består av lättvittrad, näringsrik diabas som innehåller basiska mineraler. Ett flertal källdrag håller marken ständigt fuktad med näringsrikt vatten. Den stora förekomsten av mikroorganismer i marken ger i samband med ett gott lokalklimat en snabb förmultning och ett tjockt mulljordslager. Tidigare kulturpåverkan i form av slåtter och bete har troligen också haft en gynnsam inverkan.

Dagen var varm, fasade lite för värmen och myggen i skogen. helt i onödan, det var skuggigt svalt i den djupa skogen med höga träd, myggen svettades bort.
Vi hade inte gått långt efter stigen förrän vi såg "tandroten" och inte bara en utan alldeles fullt. Tandroten är mindre allmän från Skåne till Uppland. I Ångermanland är den sällsynt.

Myskmadran är också sällsynt i Ångermanland. Och här fanns den i mängder. Svårt att veta vilken art växterna är, svårt att gissa, inte helt enkelt att jämföra med floran. Vi kan inte säkert säga om den vackra vita blomman  är grässtjärnblomma eller lundarv. Jag tror på arven.
Vi var ense om att detta inte är en vanlig smörblomma, men vilken annan art vet vi inte. Kanske majsmörblomma. Helt fantastiskt med dessa höga strutbräken. Jag har bara sett dessa en gång tidigare och det var i Mullsjö i fiskdammarna.  Jag är mycket osäker på violarterna, men jag tror det är två olika sorter. Skuggviolen skall enligt floran gå i blått medan kärrviolen  har en rosalilla nyans.
Det här är bara ett axplock av alla växter som vi såg. Det skall finnas 12 orkidéarter men vi såg inte en enda. Sannolikt för tidigt.

Sist men inte minns en bild på Carina och vår ställning större delen av dagen i skogen. Den växt som mest retat oss är den på den sista bilden. Vi har inte en susning vad det är för växt. Om det är någon som har kunskap om arterna är vi tacksamma för hjälp.

                     
               Tandrot


                                                                                Myskmadra


                       
                 Myskmadra

                         
                           Lundarv

                         
Humleblomster


           
Ormbär


               
 Rödblära

Ögonpyrola

                                                                  Trolldruva

Trolldruva

Fräken

Vitsippa

Ormbunke


Skogsnäva

                                                                                 SkogsstjärnaMajsmörblomma ?

 StrutbräkenTry

Vårärt


        

                                                                                        Kärrviol                                                                                Skuggviol8 kommentarer:

 1. Tjusiga kort!
  Tack för sällskapet dit ner!

  SvaraRadera
 2. Great pictures .. Very well photographed .. Congratulations ..

  SvaraRadera
 3. Nice to see you Brita. beautiful plants you've showed to us, they are superb.

  SvaraRadera
 4. Hej Brita.
  Underbara bilder. Humleblomster är en av mina favoriter. Ormbäret blir så vackert när man fotar macro.
  Tack för titten i min blogg.
  Min lust för fotograferingen har tagit en lång paus men nu känner jag att glädjen börjar komma tillbaka.
  Kram
  Maria

  SvaraRadera
 5. Hej å tack för din otroligt fina och genomsnälla kommentar hos mej, den gjorde min dag. Jättesnygga blomsterbilder från naturreservatet, de får mej att inse att jag borde ägna mej lite mer åt växternas fägring.

  SvaraRadera
 6. Vilka vackra blommor. Måste kolla lite här. Jag känner igen tandrot, den har jag sett här i ängen.Myskmadra har jag som marktäckare i rabatten. Ska ge mig ut och fotografera lite småländska blomster.

  SvaraRadera
 7. Schöne Bilder von den verschiedenen Pflanzen.

  Gruß
  Noke

  SvaraRadera
 8. Vilket fint fotoherbarie du fick ihop! Det är roligt med växter

  SvaraRadera