lördag 20 juli 2013

Skvalpuddens naturreservat

Ett av mina tänkta utflyktsmål under min semester var Norrfällsviken. Jag har hört talas mycket om detta område, men aldrig varit dit. Mest känt är det kanske för fiskelägret och fin camping. På udden ligger Skvalpuddens naturreservat. Ett spännande område med varierande natur. Naturen i Norrfällsviken är karg och präglad av berg och stora klapperfält. Vegetationen består till största delen av lavar och martallar, men jag hittade också en liten tjärn eller kanske man säger damm med vita näckrosor.
Det var eftermiddag, molnen hopade sig men solen sken starkt emellanåt. Det blir definitivt flera besök till reservatet, gärna i kvällsljus.

Det var inte någon större trängsel efter den blåmarkerade leden ut till yttersta udden, bara några enstaka vandrare.

Jag läser på länsstyrelsens hemsida: "De röda granitklipporna ger området en speciell färgprakt. Denna nordingrågranit som är en så kallad rapakivigranit är typisk för Höga Kusten, men sällsynt i övriga Sverige. Den morän som inlandsisen en gång lämnade efter sig har bearbetats av havet. Stenar och block har rullats och slipats mot varandra och samlats i karakteristiska vallar och terrasser. Än idag fortsätter processen. Genom landhöjningen (8,5 mm/år) växer fälten upp ur havet. Kartlaven som bekläder stenarna ger fälten en vacker gul färgton. Den så kallade Bådamalen är ett av länets mäktigaste klapperfält".

 

Det fanns så många vindpinade träd som rätade på sig, anpassade sig efter marken. Blir fler vackra träd då ljuset är mer gynnsamt. Förstår inte var de får kraften från, där de växer mitt i all sten.
 Jag har sett så vackra bilder på sileshår, en blomma jag aldrig sett tidigare. Helt plötsligt var det alldeles rött och vid närmare granskning såg jag dem för första gången. De var inte lätta att få till det på bild, jag låg ner och hängde över en klippa ner mot ett vattenhål. Dessa blommor behöver tränas på. jag är glad att jag fann dem.På vägen tillbak gick jag förbi den lilla tjärnen. Klockan var nu runt 19:00 och det mjuka ljuset silade genom talltopparna. Tjärnen var full av vita näckrosor, knappt utslagna. så vackert.Ja så var det några bilder från fiskeläget. Hade planerat att äta mat där innan jag for vidare, men nu var det ju fredagskväll och kön var lång. Blev en fika med sista mackan istället.10 kommentarer:

 1. In a beautiful place you showed us. . Rocks have an amazing color. Drosera have not seen this. Water Lilies always have eyes. Yours.

  SvaraRadera
 2. Hej Brita! Ännu en gång visar du fina bilder från ett mycket spännande stycke natur. Naturtypen är helt annorlunda än den vi har här nere mitt i Småland. Men sileshår finns här och jag har gjort några halvdana försök att fånga denna växts särart. Känner ett sug efter att bege mig till Skvalpudden, men får lägga det i minneslådan så länge. Som den inlandsbo jag är gillar jag dina bilder på stenlandskapen vid kusten allra bäst, dvs. bild 2-4. Samtliga lika fina! /Ulf

  SvaraRadera
 3. Vackra bilder från din fototur. Äntligen hemma och nu ser jag bilderna stora på min iMac. Där kommer de verkligen till sin rätt.
  Näckrosorna är ljuvliga!
  Ha det gott Brita
  /
  Maria

  SvaraRadera
 4. oh, these are gorgeous! the rocks and cliffs are beautiful!

  SvaraRadera
 5. I love this place that is full of interesting elements.

  SvaraRadera
 6. Fina bilder ftån ett fint ställe som lockar mig att besöka

  SvaraRadera
 7. Jättefina bilder o de där sileshåren är ju fantastiska. INte sett någon gång.
  Snygg ny layout!!

  SvaraRadera
 8. Jag har varit till Norrfällsviken många ggr, men vi har aldrig kommit oss ut på udden. Ser ju jättefint ut! och så roligt att du hittade sileshåret, det trodde jag inte fanns här :)

  SvaraRadera
 9. Nydelige naturbilder i et herlig landskap:)

  SvaraRadera
 10. Härliga bilder och du fick till jättefina bilder på sileshåren också...grattis till den upptäckten!!!

  Steffe

  SvaraRadera